Sterk dugnadsånd blant bygdeungdommen

31.05.2022

40.000 dugnadstimer må til for å gjennomføre NBUs Landsstevne på Jønsberg i sommer. Forberedelsene er godt i gang, og denne helga var nærmere 50 bygdeungdommer samlet til dugnad.

Det ble målt, sagd, snekret og malt i formidabelt tempo på Jønsberg i helgen, da nærmere 50 ungdommer fra Hedmark Bygdeungdomslag var samlet for å forberede sommerens store høydepunkt: Landsstevne i Norges Bygdeungdomslag.

– 19. – 24. juli skal vi være vertskap for 2000 bygdeungdommer fra hele landet her på Jønsberg videregående skole, og en uke med så mye moro lager seg ikke selv. 24 tevlinger, konserter med store band hver kveld, matservering fra morgen til kveld og et fullspekket aktivitetsprogram krever et enormt antall dugnadstimer, forklarer Marte Molstad Engebakken.

Ottestad-jenta er informasjonsleder i hovedkomiteen for stevnet, og var med på å organisere dugnadshelga.

– Heldigvis har vi en fantastisk dugnadsånd i Hedmark Bygdeungdomslag. I tillegg får vi god hjelp fra bondelag, bygdekvinnelag, familie og venner. Vi tør påstå at vi er med på en av landets triveligste dugnader. Her er det stort engasjement og godt humør hos alle involverte, smiler Engebakken.

Stevne-gjennomføring krever 40.000 dugnadstimer

Stevnet baserer seg utelukkende på frivillig innsats. Hovedkomiteen regner med at det totalt vil være lagt ned 40.000 dugnadstimer i det deltakerne forlater leirområdet søndag 24. juli.

I helga snekret ungdommene mer enn 60 parkbenker som skal brukes under stevnet, i tillegg til å forberede skilting, inngangsportal og annen utsmykning av leirområdet.

– Det er rett og slett fantastisk moro at så mange unge er villige til å bruke ei hel helg på å gjøre en innsats for fellesskapet. Mange av de frivillige har ikke engang vært på landsstevne selv, på grunn av koronaavlysning de siste to årene. Allikevel vil de bidra til å lage et best mulig arrangement. Det er imponerende, sier Engebakken.

Også tidligere i vinter har det blitt gjennomført tilsvarende dugnader med svært godt oppmøte. Informasjonslederen forteller at innsatsen nå trappes ytterligere opp fram mot arrangementet i juli.

Ønsker alle velkommen til åpen bygdedag

I tillegg til et rikholdig program for deltakerne på stevnet, inviteres alle interesserte til åpen bygdedag lørdag 23. juli. Her blir det anledning til å følge flere tevlinger og norgesmesterskap på nært hold, i øvelser som motorsag, presisjonskjøring med traktor og blomsterdekorering. I tillegg blir det stands og aktiviteter for store og små.

– Åpen bygdedag blir en dag for hele familien, hvor vi ønsker å vise fram stevnet og lokalt kultur- og næringsliv for alle i nærområdet. Alle de lokale bondelagene er også med i forberedelsene, og vi håper at mange vil ta turen til Jønsberg denne dagen, sier Marte.

Engebakken oppfordrer også de som kan tenke seg å bidra som frivillig under arrangementet til å ta kontakt:

– Vi har oppgaver av alle slag som skal løses, fra kiosk og servering, til rigging, dømming av tevlinger og vakthold. Hvis du ønsker å bidra med en dugnadsvakt eller to, er det bare å ta kontakt med oss via landsstevne.no eller sosiale medier, avslutter hun engasjert.